ΕΝΥΔΡΕΙΟΦΙΛΙΑ

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για ενυδρεία και ψάρια - Από χομπίστες για χομπίστες!
Τώρα είναι Τρί 07 Ιούλ, 2015 4:41

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ γατόψαρων (Corydoras aeneus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ 28 Σεπ, 2007 21:43 
Χωρίς σύνδεση
Administrator
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ 08 Σεπ, 2007 13:25
Δημοσιεύσεις: 8680
Τοποθεσία: Αθήνα
Περιοχή: Αττικής
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ γατόψαρων Corydoras aeneusΤα corydoras είναι ιδιαίτερα κινητικά ψάρια και θα τα δούμε όλη σχεδόν την ώρα να ψαχουλεύουν στο βυθό, τσιμπολογώντας. Κατά τη διάρκεια δε της αναπαραγωγικής τους διαδικασίας, γίνονται ακόμη περισσότερο κινητικά και είναι πραγματική απόλαυση για το χομπίστα να παρακολουθεί το τρελλό χορό που στήνεται στο ενυδρείο, αλλά και τα απίθανα κυνηγητά τους. Εδώ θα δούμε λοιπόν (κυρίως με φωτογραφίες) όλες τις φάσεις από τη τελευταία αναπαραγωγή corydoras σε ένα από τα ενυδρεία μου, καθώς και τη διαδικασία που ακολούθησα για το μεγάλωμα των μωρών.

Κατ' αρχήν μιλάμε για ένα φυτεμένο ενυδρείο 60 περίπου λίτρων, που φιλοξενεί πλέον αποκλειστικά μια ομάδα από δέκα corydoras aeneus (3 θηλυκά και 7 αρσενικά), με συνθήκες νερού ανάλογες των απαιτήσεών τους, δηλαδή νερό σχετικά μαλακό (ΚΗ=4 έως 5 & GH=6 έως 7), ουδέτερο (ρΗ=7,0 έως 7,2) και θερμοκρασία στο 26, όπου κάθε φορά όμως που κάνω αλλαγή, προσθέτω λίγο πιο κρύο (περίπου στο 23-24) για να τα "σπρώχνω" σε εντονότερο αναπαραγωγικό ενδιαφέρον. Για να έχω αυτές τις τιμές στο ενυδρείο, χρησιμοποιώ τύρφη στο φίλτρο, έχω αρκετά ξύλα μέσα και φροντίζω πάντα για χαμηλή ανατάραξη της επιφάνειας του νερού (από λιπάσματα χρησιμοποιώ μόνο excel και έχω μόνο εύκολα φυτά μέσα).

Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν τα ψάρια άρχισαν τις αναπαραγωγές (και με τη δική μου βοήθεια βέβαια), αυτές κράτησαν περίπου 5 μήνες! Σε αυτό το διάστημα έβρισκα σχεδόν καθημερινά σε όλο το ενυδρείο αυγά! Εφτασα να έχω δεσμεύσει 5 δοχεία μόνο για τα νέα corydoras (2 μικρά εκκολαπτήρια, 2 μικρά ενυδρεία για το μεγάλωμα των μωρών και ένα 100άρι φυτεμένο για τη διατήρηση των πιο μεγάλων, όταν αυξήθηκε υπερβολικά ο πληθυσμός) με τελικό αποτέλεσμα να μεγαλώσω πάνω από 160 ψάρια με Ελληνική ιθαγένεια και... δημότες Βύρωνα (!), τα οποία βέβαια μοιράστηκαν σε αρκετούς χομπίστες, που τα χαίρονται σήμερα στα ενυδρεία τους.

Αλλά ας αφήσουμε τα λόγια και ας πάμε τώρα στις φωτογραφίες, γιατί εκεί είναι το πραγματικό ενδιαφέρον... Στις 2 πρώτες λοιπόν, βλέπουμε κάποια από αυτά, που έχουν αρχίσει ήδη τα κυνηγητά (τα αρσενικά πρέπει να είναι περισσότερα από τα θηλυκά, για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην αναπαραγωγή). Οι θηλυκιές έλκουν τους αρσενικούς και ένας απίστευτος αναπαραγωγικός χορός λαμβάνει χώρα στο μπροστινό τζάμι του ενυδρείου! Οι θηλυκιές κάνουν το χαρακτηριστικό Τ (ταφ) εναλλάξ σχεδόν με όλους, έτσι γίνεται η γονιμοποίηση και μετά από λίγο αφήνουν τα αυγά σε ότι σημείο μπορείτε να φανταστείτε: φυτά, τζάμια, θερμόμετρο, πέτρες, φίλτρο... παντού! Τα ερωτικά κυνηγητά τους είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα! Η διαδικασία είναι η εξής: η θηλυκιά περνάει μέσα της (με το στόμα) το γενετικό υλικό του αρσενικού, γίνεται η γονιμοποίηση στη κοιλιά της και μετά βγάζει τα αυγά και τα κολλάει σε διάφορα σημεία στο περιβάλλον. Είναι εκπληκτικό και εντυπωσιακό να το παρακολουθείς, βλέποντας τα ψάρια να τρέχουν σαν αφιονισμένα σε όλο το μήκος και πλάτος του ενυδρείου! Φυσικά η φωτογραφική μηχανή δεν μπορεί να αποθανατίσει το γεγονός, παρά μόνο μερικά απλά και ακίνητα στιγμιότυπα:


Εικόνα

Εικόνα


Στην επόμενη, φαίνεται η θηλυκιά που μόλις έχει ζευγαρώσει με τους αρσενικούς και κρατάει σφιχτά "μια αγκαλιά" αυγά με τα κάτω κοιλιακά πτερύγια, ψάχνοντας το κατάλληλο σημείο για να τα αφήσει (διακρίνονται αμυδρά ανάμεσα στα πτερύγιά της, στο σημείο που δείχνει το βέλος)...:


Εικόνα


Στις επόμενες δύο η θηλυκιά αποθέτει τα αυγά σε ένα φύλο και μετά συνεχίζοντας το ζευγάρωμα, ψάχνει που θα αφήσει την επόμενη ομάδα αυγών. Διακρίνονται τα αυγά που άφησε στο φύλο, καθώς και τα επόμενα που κρατάει με τα πτερύγιά της, ψάχνοντας άλλο κατάλληλο σημείο - πάντα τα αφήνει σε 2-3 διαφορετικά μέρη, μάλλον από ένστικτο και για λόγους ασφαλείας, ώστε αν πάθουν κάτι αυτά της μιας ομάδας, να επιβιώσουν τα υπόλοιπα. Φυσικά το κυνηγητό από τους αρσενικούς δεν σταματάει στιγμή, αλλά η "κυρία" τους αποφεύγει περίτεχνα μέχρι να ολοκληρώσει με ασφάλεια την απόθεση όλων των αυγών που κρατά. Και μετά ξανά τα ίδια και πάλι από την αρχή...:


Εικόνα

Εικόνα


Στις επόμενες θα δείτε κάποιες άλλες ομάδες αυγών, που άφησε στο μπροστινό τζάμι του ενυδρείου και στο θερμόμετρο. Κατόπιν - και κατά διαστήματα - την έβλεπα να πηγαίνει και να ελέγχει τα αυγά με το στόμα και τα μουστάκια της (υπερ-ευαίσθητο αισθητήριο όργανο αυτού του είδους ψαριών) προφανώς για να τσεκάρει ότι όλα πήγαν καλά. Οσα αυγά δεν έχουν γονιμοποιηθεί, συνήθως τα τρώει για να προστατέψει τα υπόλοιπα (προσβάλλονται από μύκητες και μπορεί να κολλήσουν όλα όσα είναι στην ομάδα):


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Εδώ μπορείτε να δείτε ένα από τα πρώτα μικρά που βγήκαν και τα οποία τα έβαλα σε γεννήστρα για να τα προφυλάξω και να προσπαθήσω να τα μεγαλώσω χωριστά από τα μεγάλα:


Εικόνα

Εικόνα


Το μικρό αυτό ήταν και το μόνο που κατάφερε να επιβιώσει από τη συγκεκριμένη ομάδα αυγών. Μόλις μεγάλωσε λίγο το έβαλα και αυτό στο ενυδρείο μαζί με τα άλλα, που το δέχθηκαν αμέσως στην ομάδα τους. Το ψάρι αυτό είναι σήμερα ένα όμορφο ενήλικο αρσενικό corydoras aeneus...:


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Ομως τα γεννητούρια συνεχίζονταν σε καθημερινή σχεδόν βάση και το ενυδρείο ήταν πάντα γεμάτο αυγά, σκορπισμένα σε διάφορα σημεία. Κάποια από αυτά τα άφηνα να εκκολάπτονται μέσα στο ενυδρείο και άλλα τα έβγαζα προσεκτικά και τα έβαζα σε ειδικά εκκολαπτήρια που είχα φτιάξει, για να αυξήσω τα ποσοστά επιβίωσης των μικρών. Στις δύο επόμενες φωτογραφίες βλέπετε άλλες ομάδες αυγών στο τζάμι, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή (στη τρίτη): Είναι ακριβώς η στιγμή που το μικρό ψαράκι (λάρβα) τινάζεται δυνατά σπάζοντας το αυγό και βγαίνει για πρώτη φορά ελεύθερο στον υγρό κόσμο...!:


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Στις επόμενες φωτογραφίες διακρίνεται το ένα εκκολαπτήριο που έχω φτιάξει και στο οποίο μεταφέρω όσα αυγά μπορώ να μαζέψω από το ενυδρείο (τα ξεκολλάω προσεκτικά από τα τζάμια με καθαρό ξυραφάκι), για να γεννηθούν με ασφάλεια τα ψαράκια εκεί. Αποτελείται από κοινό πλαστικό δοχείο 7 λίτρων, στο οποίο έχω τοποθετήσει 2 αερόπετρες για τον πολύ καλό αερισμό του νερού με αεραντλία (η μία αερόπετρα είναι πλακωμένη με πέτρα για να παραμένει σταθερή, επειδή μετακινείται), καθώς και ένα μικρό θερμαντήρα 10w χωρίς θερμοστάτη (ανάβει συνέχεια). Ο θερμαντήρας αυτός είναι υπολογισμένος μετά από πολλές δοκιμές που έκανα σε διάφορα λίτρα, για αυτού του όγκου το δοχείο, ώστε να μπορεί να διατηρεί μια θερμοκρασία σταθερά γύρω στο 27-28, με μικρή απόκλιση. Τέλος υπάρχει και ένα γυάλινο θερμόμετρο για τον έλεγχο. Το μπλε χρώμα στο νερό οφείλεται στην παρουσία μικρής ποσότητας methylene blue, για τη προστασία των αυγών από το fungus (μύκητας). Φίλτρο δεν χρειάζεται στο σύστημα γιατί δεν ταΐζονται καθόλου τα μικρά που γεννιούνται, το λίγο διάστημα που θα μείνουν εδώ μέσα (περίπου 2-3 ημέρες) και έτσι δεν λερώνεται το νερό. Στην δεύτερη φωτογραφία έχει γίνει zoom στη γεννήστρα και διακρίνονται κάποια αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμα, καθώς και τα πρώτα διαφανή μωρά corydoras που έχουν γεννηθεί, με τον τεράστιο λεκιθικό σάκο κάτω από το σώμα τους. Αμα τα δείτε σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση είναι σαν μικροσκοπικά μπαλονάκια με ουρά και μάτια...:


Εικόνα

Εικόνα


Τα μωρά τα κρατάω εδώ για 60 ώρες περίπου (μέχρι να χαθεί ο σάκος που είναι και η πρώτη τους τροφή για αυτό το διάστημα) και μετά τα πιάνω ένα-ένα με αναρρόφηση με το μεγάλο σταγονόμετρο (πλαστική πιπέτα χημείου) και τα βάζω σε πλαστικό ποτήρι με λίγο νερό από το δοχείο. Εκεί αρχίζω να προσθέτω σταδιακά σταγόνες με νερό από το ενυδρείο που θα μεταφερθούν. Ετσι γίνεται πολύ αργή προσαρμογή στις νέες συνθήκες που θα βρεθούν (τα μωρά είναι υπερβολικά ευαίσθητα σε αλλαγές παραμέτρων και θερμοκρασίας). Αυτό διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις γίνει η προσαρμογή, τα ρίχνω προσεκτικά με το ποτηράκι μέσα στο 20άλιτρο ενυδρείο-βρεφοκομείο, για να ξεκινήσει εκεί η δύσκολη πορεία του μεγαλώματος, μέχρι να φθάσουν σε μέγεθος τέτοιο (περίπου 2 μήνες), ώστε να πάρουν και αυτά τη θέση τους ανάμεσα στα υπόλοιπα ενήλικα ψάρια του αρχικού ενυδρείου...:


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Τα μικρά πρέπει να ταΐζονται 3-4 φορές την ημέρα με ειδική τροφή (εγώ τους φτιάχνω μόνος μου πολτό από διάφορες τροφές συν βιταμίνες) και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να παραμένει απόλυτα καθαρό το ενυδρείο από αμμωνίες, νιτρώδη και νιτρικά. Ακόμη και μικρές τιμές από αυτά, μπορούν να σκοτώσουν τα μικρά, όπως και οι διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία. Δυστυχώς πάντα υπάρχουν απώλειες (για διάφορους λόγους), το ποσοστό των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τη σχολαστικότητα και τη προσοχή του χομπίστα που τα φροντίζει (απαιτείται χρόνος, υπομονή και επιμονή, συνεχώς). Οταν όμως μεγαλώσουν και μπουν στο τελικό ενυδρείο που θα τα φιλοξενήσει, έρχεται η επιβράβευση των προσπαθειών του. Και πραγματικά, είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου όταν κάθομαι και κοιτάω το ενυδρείο με τα corydoras, βλέποντας όλη την ομάδα αποτελούμενη από διαφόρων μεγεθών ψάρια, να κινείται και να ψαχουλεύει σε όλο το βυθό, σαν μια μεγάλη μονοιασμένη οικογένεια (τα corydoras είναι κατ' εξοχήν ειρηνικό είδος γατόψαρων):ΕικόναΚαι φυσικά, πολύ θάθελα να ξέρω τι σκέφτεται η μεγάλη θηλυκιά (τα περισσότερα μωρά είναι από δικά της αυγά) κάθε φορά που πλησιάζει στο τζάμι και με κοιτάει με αυτό το ύφος, χωρίς να με φοβάται πλέον όσο κοντά και να βρίσκομαι...:


Εικόνα

Σ.Σ.: Ο κυριότερος λόγος που καταγράφω και παρουσιάζω τις διάφορες κατά καιρούς διαδικασίες και γεγονότα στα ενυδρεία μου, είναι γιατί ξέρω πόσο πολύ διψά ο κάθε νέος στο χόμπι, όταν ψάχνει σαν αρχάριος αναλυτικές πληροφορίες για ένα θέμα και δυσκολεύεται φοβερά να τις βρει... Ελπίζω λοιπόν μέσα από αυτές τις καταγραφές και τις φωτογραφίες, να βοηθηθούν και κάποιοι άλλοι που πιθανώς ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με αντίστοιχα θέματα στο μέλλον. Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι για να δώσω το κίνητρο και σε άλλους που έχουν αντίστοιχες εμπειρίες, να συμμετάσχουν και να συμπληρώσουν τις δικές μου καταγραφές, με τις δικές τους. Να διορθώσουν τυχόν λάθη, να προτείνουν ενδεχομένως καλύτερες λύσεις και να περιγράψουν ανάλογες καταστάσεις, μέσα από τις γραμμές αυτού του φόρουμ. Πράγμα που πιστεύω πως θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον εμπλουτισμό και διάδοση της σχετικής γνώσης γύρω από το υπέροχο χόμπι μας.


Για την ΕΝΥΔΡΕΙΟΦΙΛΙΑ © 2007-2008 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς άδεια


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr